Аз съм много капризна по отношение на храната и затова предпочитам сама да си я приготвям. Признавам си, че заради тези капризи има десетки храни, които не съм опитвала и които няма да опитам. Засега. Реших да направя този блог, за да събера рецептите, които съм одобрила, както и такива, които сама съм измислила. Обикновено ми се получава, макар че не съм особено сръчна. Аз вярвам, че най-важното е желанието. С малко познания и много опитване, всеки може да се научи да готви, нали така?
Шоколадови вулканчета
Моят син лесно се впечатлява от тв реклами - обяснимо е, все пак е на 4 години :)
Постоянно си поръчва нещо, което е видял по телевизията. Два пъти му купих "Барни", което се оказа нищо по-различно от шоколадов мъфин. Реших да го излъжа, че съм взела рецептата и ще му направя вкъщи такова мече. Имам подобна форма за мъфин и няколко пъти правих кексчета по различна рецепта, а той си мислеше, че яде рекламираното мече-закуска. Със сигурност моето е по-полезно от онова, в магазина, нищо, че има шоколад :)
Сега открих още една рецепта за шоколадов мъфин, която реших да пригодя за "Барни", но докато кексчетата бяха във фурната, шоколада се разтече по стените им и синът ми каза, че приличали на малки вулканчета. Затова нарекох рецептата "шоколадови вулканчета".
Ето и основните продукти, според рецептата от блога:
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/chocolate_mufin
2 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия
3/4 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. олио
2 с.л. какао
1/2 блокче шоколад, аз го настъргах вместо да го натроша
пудра захар за поръсване
Пресейте заедно брашното, ванилията и бакпулвера в голяма купа. Добавете захарта и разбъркайте добре.
В друга купа с вилица разбийте яйцата, добавете постепенно олиото и накрая прясното мляко, в което предварително сте разтворили какаото.
Направете кладенче в средата на сухата смес и постепенно добавете яйчната смес, като се стараете да не разбърквате прекалено много ( иначе мъфините няма да станат пухкави).
Тук ще добавя малката корекция на оригиналната рецепта, която си позволих.
По принцих шоколадовите парченца винаги падат на дъното при печене и понякога кексчетата залепват. Затова аз настъргах шоколада, след като излях сместа във формите. Така той си остана отгоре разтопен.
Другата корекция, която направих, на две от мъфините прибавих настъргана круша - излях сместа във формата до половината, сложих плода и настъргания шоколад и добавих останалата част от сместа. Стана плодово-шоколадово изкушение.
В моите мъфини има и конячена есенция. Тя винаги пасва чудесно с шоколад!
Да ви е сладко!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар