Пица с домашно приготвено тесто




Продукти за тестото за пица:
3 1/2 ч.ч.(около 450 гр) брашно
2 ч.л. захар
1 1/3 ч.л. сол
7 г(една опаковка)мая на прах или 1/2 опаковка мая на бучки
1 1/2 с.л. зехтин (или олио)
1 1/4 ч.ч. хладка вода

Винаги може да купите готово тесто за пица, но е друго сами да си го направите. Рецептата по-долу е много лесна, трябва да имате предвид, че тестото бухва и преди да го изпечете трябва да го оставите да втаса, включително и в тавичката, за да махнете излишното. Това е при условие, че харесвате тънки пици, които при печене хващат коричка...
Месенето става по традиционния начин. Брашното се добавя последно, като се бърка, а накрая се меси с ръце. Майка ми ме посъветва, когато ми е трудно да меся цялото тесто, да го разделя на две или три части. Наистина по-лесно се меси така, ако нямате силни ръце!
Полученото по тази рецепта тесто е достатъчно за две големи тави. Нужно му е малко време за втасване, ако стои в топло помещение - около час-два. След като бухне, разстилате го в тавичката на много тънък пласт, защото пак ще се надигне.
Включвате фурната на 200 градуса и когато загрее, леко го запичате. След това вадите тавата, намазвате тестото с лютеница - аз я предпочитам пред доматеното пюре, поръсвате подправки по ваш вкус(аз слагам подправка за пица, подходящи са риган, босилек), а отгоре нареждате предварително нарязаните ситно продукти. Можете да сложите шунка, предварително сварени гъби, лук, пиперки, маслини и т.н. - каквото искате.
Тъй като сте пекли тестото предварително и то е полу-готово, нужно е малко време за окончателното изпичане на пицата - 10-20 минути максимум.
Настърганият кашкавал се слага най-накря, когато тавата е извадена от фурната, за да се разтопи върху топлата пица.

1 коментар: