Кифлички с шоколад

Моят син много обича малките кифлички с шоколад, предлагани от някои фурни във Варна, аз също. Отдавна се канех да потърся рецепта и да се опитам сама да ги направя, ето дойде и този момент.
В интернет поне има избор на всякакви рецепти, само желание да имаш :)
След като разгледах внимателно няколко възможнотист, реших да приложа на практика идеите на Ани, публикувани тук:   http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1688.msg28846.html#msg28846

Единственото, което промених е, че вместо течен шоколад, в основата слагах парченце шоколад колкото лешник, което при печенето се разтапя.
Ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
2 яйца + 1 жълтък за намазване
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. захар + още малко за поръсване на кифличките преди изпичане
1/2 ч.ч. топло прясно мляко
1 пакетче суха мая
щипка сол
3 ч.ч. брашно и още 1/2 за месенето и точенето
1 есенция лимон или настъргана кора на 1 лимон

100 г шоколад
Разбиваме яйцата, захарта, добавяме щипка сол и лимонова есенция, млякото, олиото и брашното, смесено с маята на прах. Месим тесто, което оставаме да втаса на топло или в хладилник за по-дълго време (ако е било в хладилник, тестото трябва да престои на стайна температура преди да се меси и точи).
След това го разделяме  на 4 части и разточваме на кръг, от който режем триъгълни парчета с размер, какъвто си изберем - аз направих и малки кифлички, които станаха по-хрупкави и средно големи. В основата на триъгълника слагаме парче шоколад завиваме на кифличка - всъщност формата няма желание, важното е да е по-стегната, за да не се разтече шоколада. Кифличките нареждаме в намаслена тава и оставяме отново да втасат около 30-40 минути поне. След като втасат втори път, намазваме с разбития жълтък, поръсваме със захар на кристали и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 30 мин.
Сега чакам моят юнак да стане от сън, за да ги опита за следобедна закуска! От сутринта говори за тези кифлички и ги чака да втасат, "да отидат на нивата"... Горкото! Свикнало е във фурната да ги вижда само в готов вид :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар