Сладкиш с праскови

Мои роднини пътуваха до село и се върнаха с няколко килограма плодове. В нашето семейство не сме много по плодовете и все залежават в хладилника. Затова реших да вложа бързо развалящите се праскови в сладкиш. В следващите дни трябва да измисля нещо и за сливите :), гроздето ще си го изядем...
Прочетох много рецепти с праскови. Навсякъде имаше продукт, който нямах и реших да импровизирам с това, което имам вкъщи. Тъй като един блат ми се стори семпъл, направих сладкиш с два блата - единия с праскови в суров вид, а другия - със запечени. Така реално направих два сладкиша и ги сложих един върху друг... Но така вкуса и аромата им се съчетаха чудесно!
Необходими продукти:

За първия блат:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
7 с.л. прясно мляко
1/2 пак. бакпулвер (другата половинка вложих във втория блат)
есенция коняк
За втория блат: 
1 яйце
75 г разтопено масло
75 г захар
75 г брашно
50 мл прясно мляко
1 шепа корн флейкс - аз използвах с мед
1 шепа стафиди
2 с.л. какао
1/2 пак. бакпулвер
есенция лимон
3 добре узрели праскови 
По желание - сироп за първия блат (аз разтопих 50 г шоколад в прясно мляко и залях блата)
За поръсване - кокосови стърготини или пудра захар
Добре е имате подръка две тавички с малък диаметър, аз използвах кексова форма с дупка в средата за втория блат.
Ето и как се правят двата блата:
Разбивате яйцата със захарта, прибавяте прясното мляко и есенцията, след това брашното, смесено с бакпулвера. Изливате пандишпаненото тесто в намаслена тавичка и печете в предварително загрята фурна. Докато се пече, правите втория блат.
Разбивате яйцето с маслото, прибавяте захарта, прясното мляко и есенцията, брашното, смесено с бакпулвера и какаото. Накрая изсипвате шепа корн-флейкс и шепа стафиди - използвах ги, тъй като нямах ядки, които със сигурност също са подходящи. Получава се много гъсто тесто,което изсипах в кексовата форма с дупка, която предварително намазах с олио и покрих дъното й с резенчета праскови.
Първият блат беше готов и както фурната беше гореща, сложих и втората тавичка да се пече.
През това време изчаках първия кекс да изстине, разтопих 50 г шоколад в две 2 суп. лъжици прясно мляко и с шоколадената смес полях блата. След това нарязох на тънки филийки прасковите и ги наредих отгоре. Когато и вторият блат се изпече и изстина, обърнах го върху първия, така че печените праскови да останат отгоре, а в отвора да се виждат суровите праскови от първия блат. 
Посипах отгоре кокосови стърготини, подходяща е и пудра захар.
Стана много лек и приятен на вкус сладкиш! Експериментът беше успешен!
Със сигурност един лек крем отгоре би паснал чудесно, но аз си го спестих, за да остане акцентът върху прасковите с лек шоколадов аромат от заливката. По принцип прасковите почерняват така нарязани, затова може да залеете сладкиша с желатин, но аз си спестих и това, затова пък леко киселия вкус на прасковите много ми допадна в това съчетание.

1 коментар:

  1. Аааааааааа това звучи мнооооого вкусно!
    Обожавам праскови, ще траябва да пробвам рецептата. :))
    Браво на теб за импровизацията!

    ОтговорИзтриване