Надупени картофи

Научих тази рецепта от мои роднини от Силистра. Оригиналната идея е със сланина, която аз пропускам, по обясними причини.
Правят се много лесно и са идеални като гарнитура или топло предястие.
Необходими продукти:
1 кг картофи
мазнина, за предпочитане масло
подправки, препоръчвам вегета
Сварявате примерно 1 кг картофи, без да ги обелвате. Намаслявате една тавичка и включвате фурната. Докато загрее, нарязвате картофите на две или повече части през средата и ги овалвате в малко вегета или сол. Слагате ги върху мазнината със страната, която е овкусена. Печете ги около 20-30 минути, за да хванат коричка и се осолят добре.
Можете да сложите под всеки картоф и бекон или сланина, по желание. Мъжът ми предпочете да нареже варения картоф на резенчета, които обаче изискват обръщане от двете страни, за да станат препечени по-добре. И по двата начина са вкусни.
Тъй като се пристрастих към тези картофи, научих още един начин. Няма нужда да ги варите предварително. Срязвате ги по дължина, слагате парченце масло, върху което слагате половинката от картофа, която преди това е оваляна във вегета. Пекат се около час във фурна.

2 коментара:

  1. Не си преписвайте рецептата за това,че сте сложили вегета.В оригинал,това е чисто РОДОПСКА рецепта.Картофите по-едрички се измиват добре,без да се белят,цепят се на половинки и се слагат в намаслена тава с отреза надолу/надупват се/ отгоре върху всеки картоф отново се поставя МАСЛО краве,посолява се и се пече.

    ОтговорИзтриване
  2. Пише, че рецептата е дадена от роднини от Силистра, а не че е измислена от автора на блога.

    ОтговорИзтриване