Баница "Слънце"

Напоследък правя вариации на храни, които съм правила безкрайно много пъти - променям нещо уж незначително, а се получава ново ястие. Така е и с тази баница.
Реших да направя опит за вита баница, но с готови кори. Естествено няма как да се получи същия вкус, но като визия стана интересно, а като вкус напомня бюрек. Иначе използвах стандартните продукти за баница, с тази разлика че смесих сиренето с извара, защото напоследък сиренето, което купувам, е много солено.
Ето и продуктите:
1 пакет кори за баница
5 яйца
200 г сирене
100 г безсолна извара, използвам кашкавалена
мазнина- аз използвам олио
1 ч.л. кисело мляко, в което кипвам 1/2 ч.л. хлебна сода
Разбивате 4 яйца със сиренето и изварата. Добавяте малко мазнина - примерно 2-3 с.л. Мазнината не я конкретизирам, защото в моето семейство обичат по-мазни баници, но не на всички им харесва. Прибавям към сместа и киселото мляко със сода. След това взимам по един лист от корите, намазнявам го целия, слагам плънката и завивам хоризонтално на руло. Гледам да има плънка от край до край, защото в тази баница най-важното е, че плънката е повече от корите.
Първото руло става център на "слънцето"- завито като охлювче. Всяко следващо руло обгръжа предходните, така че да се получи голям охлюв. Когато корите свършат, разбивате последното яйце и намазвате с него баницата преди да я сложите във фурната.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Най-важното при тази баница е, всички кори да са намаслени, за да не останат сухи части.
Можете да замените изварата със сирене, а олиото - с масло. Въпрос на избор и налични продукти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар