Баварски крем с ягоди


Необходими продукти:
жълтъците на 4 яйца
300 мл прясно мляко
150 г захар
2 пак. ванилия
1 пак. желатин
250 мл течна сметана
ягоди - нарязани на филийки

Гледах рецептата тази сутрин в кулинарното предаване на Иван Звездев и реших да я опитам. Предстои рожден ден на сина ми и искам да направя лесен и вкусен крем за торта, а този ми се стори подходящ. Всъщност много ми хареса на вкус и задължително ще го използвам и за тортата, която ще правя в края на месеца.
Досега не бях ползвала желатин и това е единственият труден елемент в приготвянето на крема.
Пакетчето от 10 мг разтваряте в 5-6 с.л. студена вода. След като набъбне, слагате съда на водна баня на котлона, като той е включен на първа степен. Бъркате, докато желатинът се втечни, като водата не трябва да става по-гореща отколкото може да търпите - тествате с пръст. Ако желатинът заври, ще стане неизползваем. Бъркате около 10 минути на слаб огън и сваляте от котлона.
Междувременно с миксер разбивате жълтъците на 4 яйца със захарта. На котлона завирате прясното мляко и го добавяте, като бъркате, към яйчената смес. Прибавяте ванилията.
След това разбивате на сняг течната сметана. Добавяте я към млечно-яйчената смес. Изчаквате няколко минути да изстине и прибавяте и желатина. Това е кремът, който е достатъчно вкусен и без ягоди. Аз направих половината без плодове. Нужно му е само да престои 2-3 часа в хладилника, за да се стегне.
Ако решите да направите рецептата с ягоди, нарежете ги на филийки, по желание изстискайте върху тях половин лимон и ги залейте с баварския крем. Количеството на ягодите е по ваше желание. Аз сложих повече ягоди, рецептата на Иван Звездев е за 1-2 ягоди на порция. Въпрос на вкус.
Кремът се поднася студен.

2 коментара:

  1. Обичам Баварски крем,
    а с ягоди ще е ужасно вкусен!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Антонина: Здравей, благодаря за чудесното предложение, много ни хареса кремчето. Направих го с черешки и стана също много добре. Благодаря и за обяснението как се приготвя желатина:) Хайде все така хубави рецепти:)

    ОтговорИзтриване