Крем супа от червена леща с кротони


Нямам отделна група за супи, затова ще включа това предложение към основните ястия, тъй като в нашето семейство, когато има супа, тя е основно ястие :)
По принцип няма нищо сложно в правенето на супи, но реших да включа тази само заради необичайния цвят на лещата. Намерих в интернет турска рецепта и я направих по нея.
Аз не обичам варивата и не мога да открия разликата с българската леща, но поне начина на приготвяне е също толкова лесен, а супата става по-полезна от традиционната, защото включва масло и прясно мляко.
Необходими продукти:
2 ч.ч. червена леща
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
1/2 домат
подправки: черен пипер,сол, кимион (аз го замених с българската чубрица)
50 г масло
200 мл прясно мляко
крутони
Почистената и добре измита леща, лукът, нарязаният домат и чесънът се пускат в 2-3 литра вряща вода. След като омекнат всички продукти, се пасират. Добавят се подправките, маслото и прясното мляко. Супата се сервира с крутони и резенче лимон, според традиционната турска рецепта. Аз си спестих лимона.
Спестих си и пасирането, защото при варенето тази леща още в началото става на каша, което я отличава от традиционната кафява леща, която може да се консумира и като по-рядка супа.
Пропуснах да спомена, че още в началото червената леща става жълта:)

Няма коментари:

Публикуване на коментар