Необходими продукти:
3-4 филии изсъхнал козунак
300 г натрошени бисквити или бисквитена галета
3-4 с. лъжици конфитюр, по възможност с по-големи парчета плодове
2 с.л. мед, ако няма, може и повече конфитюр
100 г ядки
50 г масло
100 г прясно мляко
есенция по желание - коняк, ром
за паниране - ядки в няколко капки гъст ликьор (аз използвах Уиски ликьор), кокосови стърготини или шоколадови пръчици
За глазурата - 100 г шоколад, разтопен в 50 г прясно мляко
Миналата седмица правих козункаци и ми остана малко. Тогава се сетих, че съм яла такива шоколадови топки и реших да ги направя сама, като продуктите, които вложих в направата им, съчетах в момента на приготвянето.
Козунакът и бисквитите се натрошават. Прибавят се ядките, маслото, половината от прясното мляко, меда, сладко от череши и конячена есенция. Омесва се тесто. Ако е много сухо се добавя още прясно мляко, ако се получи рядко- още смлени бисквити.
Разтопявате шоколада в останалото млякото.
От тестото се правят топчета. Готовите топчета се потапят в шоколадовата глазура и се остават за няколко минути в хладилника да стегнат. След това се овалват в панировка по избор - аз използвах за половината - кокосови стърготини, а за другата - фъстъци, смесени с малко ликьор за аромат.
След това готовите топчета престояват още малко в хладилника, за да се стегнат.
Един съвет - докато правите тестото, опитвайте, за да не се получи много сладко. Съставките са ориентировъчни. Не забравяйте, че и глазурата е сладка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар