Кекс за пости или въглехидратна диета




Необходими продукти:
1 чаша вода
2 чаши брашно
150 г захар
5 с.л.олио
1 с.л. мед
2 с.л. кокосови стърготини
1 ч.л. сода бикарбонат
1 бакпулвер
1 ванилия или есенция по избор - аз сложих конячена
кората на 1 лимон
5-6 едри фурми без костилки(десетина по-малки) или 50 г стафиди
1 шепа ягоди или череши
пудра захар за поръсване - по желание

Започнах т.нар. "90-дневна диета" и в деня за въглехидрати имах свобода да ям сладко. Този кекс намерих в един форум и с малки редакции го пригодих към моята диета. Идеален е и за хора, които постят, защото е без яйца и мляко.Е, не е така сочен като обикновен кекс, но за целите на диетата е идеален! Приготвя се за 5-10 минути и се пече около 30 минути. Изключително е лесен.
Във водата се слагат захарта, меда и олиото - до разтопяване на захарта. В друг съд смесваме брашното, кокосовите стърготинки и фурмите (оригиналната рецепта е за стафиди), добавяме ванилия,сода, есенция и бакпулвер. Към брашнената смес добавяме течната, която вече е изстинала и разбъркваме тестото. Накрая добявяме лимоновата кора. В намаслената формичка за кекс изсипваме половината от тестото, подреждаме обезкостените и разполовени череши или нарязаните на филийки ягоди (оригиналната рецепта е за череши), отгоре изливаме останалото тесто. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса.Изваждаме и още горещ поръсваме с пудра захар, по желание.

2 коментара:

  1. Mnogo e vkusen tozi keks.Za 1 pat kato go qdoh be6e ujasen,no sledva6tite pati mn hvana da mi haresva,i ve4e kato sym na vaglehidraten den vinagi si go pravq

    ОтговорИзтриване