Пиле / шунка със зеленчуци в уок



Необходими продукти:
800 пилешки гърди - обезкостени, без кожа или шунка - снимки и на двата варианта
1-2 пиперки
1 средноголяма тиквичка
1 глава лук
1 глава чесън или няколко скилидки - по желание
2 суп. лъжици мед
соев сос на вкус
1 ч.л. оцет
малко вино и прясно мляко за маринатата - по желание
Подправки на вкус - аз сложих риган и индийско орехче, евентуално пилешки бульон вместо сол

Преди да започна да приготвям пилешкото, прочетох много рецепти за пиле по китайски. Тъй като в тях винаги се използват специфични подправки и зеленчуци, с които не разполагам, реших да взаимствам от тях и да направя нещо подобно, но с български продукти.
Според мен най-важното е продуктите да са нарязани ситно, по еднакъв начин и да престоят в марината възможно най-дълго, за да се смесят вкусовете. Аз ги нарязах на жулиени, но може и на кубчета. Тъй като аз готвих в уок, нарязох ги съвсем ситно, защото в уок се готви само за няколко минути, за да се запази крехкостта на зеленчуците, а и витамините, въпреки топлинната обработка.
Приготвих маринатата от соев сос, вино, прясно мляко, оцет и в нея смесих пилешкото и всички зеленчуци. Само тиквичката я сложих първоначално в отделен съд, леко осолена, защото пуска горчива вода. Продуктите престояха в маринатата 3-4 часа, след това изсипах всичко в предварително силно загретия с много малко мазнина уок, включително и соса на маринатата. Прибавих две супени лъжици мед и разбърках. Всичко се задушава за 3-4 минути, след това се бърка. Тогава опитайте как е на вкус, ако се наложи да добавите сол или пилешки бульон, направете го.
Препоръчва се готвенето да приключи, когато пилешкото е в готовност - т.е. след 10-15 минути, а зеленчуците да останат полусурови, както и в китайската кухня.
Сервирайте го самостоятелно или върху предварително приготвен ориз.
Моят син не яде пилешко, затова заради него използвах шунка. Тъй като тя не иска допълнително сваряване, се добавя при вече изключен котлон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар