Торта "Фантазия"





Необходими продукти:
Блат:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
ванилия
2 суп.л. мляко
100 г какао
за гарниране по избор - кокосови стърготини, шоколад, ядки, плодове

За ягодовия крем:
500 гр. ягоди
2 яйца,
150 г захар,
100 г шоколад

За шоколадовия крем:
100 г шоколад
2 чаши прясно мляко

Първоначално това трябваше да бъде рецепта за торта "Сникърс", но докато я приготвях, реших да променя кремовете и тя стана съвсем различна.
Блатът се прави като отделените жълтъци се разбиват с захарта и ванилията. В купичка прибавяме към млякото 100 г какао, след това добавяме към жълтъците.
Белтъците се разбиват на сняг, добавят се към какаовата смес, след това и брашното, като се разбърква до получаване на еднородна смес. Тя се излива във форма за кекс - по възможност без дупка и се пече при 180 градуса около 25-30 мин.
Докато се пече, приготвяте сметаната, която се използва за гарниране отгоре.
Готовият блат се реже на две части, след като е изстинал.
Докато изстива, приготвяте и двата крема.
Шоколадовият крем се приготвя от разтопения в мляко шоколад. Получава се рядка смес, която ще попие в блата и ще го направи по-свеж.След като изстине блата и го разполовите с конец или нож, изсипете този крем върху долния блат, така че да попие добре навсякъде и сложете горния блат. Върху него разстилате ягодовия крем, който се прави по следния начин:
Яйцата се разбиват и се смесват с разтопения шоколад и захарта. Залейте предварително нарязаните ягоди с получената смес и ги сложете в тавичка, за да се пекат около 20 минути на 200 градуса.
Полученият крем трябва да изстине, за да го разстелете върху тортата. Сложете я в хладилника за няколко часа, за да се сиропира добре и преди поднасяне я украсете по избор. Аз сложих кокосови стърготини и фъстъци, но това е въпрос на вкус и налични продукти.
Хубавото на тази торта е, че става лека, въпреки калоричността си, много сочна и ароматна заради ягодите.

2 коментара: