Аз съм много капризна по отношение на храната и затова предпочитам сама да си я приготвям. Признавам си, че заради тези капризи има десетки храни, които не съм опитвала и които няма да опитам. Засега. Реших да направя този блог, за да събера рецептите, които съм одобрила, както и такива, които сама съм измислила. Обикновено ми се получава, макар че не съм особено сръчна. Аз вярвам, че най-важното е желанието. С малко познания и много опитване, всеки може да се научи да готви, нали така?
Торта "Фантазия"
Необходими продукти:
Блат:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
ванилия
2 суп.л. мляко
100 г какао
за гарниране по избор - кокосови стърготини, шоколад, ядки, плодове
За ягодовия крем:
500 гр. ягоди
2 яйца,
150 г захар,
100 г шоколад
За шоколадовия крем:
100 г шоколад
2 чаши прясно мляко
Първоначално това трябваше да бъде рецепта за торта "Сникърс", но докато я приготвях, реших да променя кремовете и тя стана съвсем различна.
Блатът се прави като отделените жълтъци се разбиват с захарта и ванилията. В купичка прибавяме към млякото 100 г какао, след това добавяме към жълтъците.
Белтъците се разбиват на сняг, добавят се към какаовата смес, след това и брашното, като се разбърква до получаване на еднородна смес. Тя се излива във форма за кекс - по възможност без дупка и се пече при 180 градуса около 25-30 мин.
Докато се пече, приготвяте сметаната, която се използва за гарниране отгоре.
Готовият блат се реже на две части, след като е изстинал.
Докато изстива, приготвяте и двата крема.
Шоколадовият крем се приготвя от разтопения в мляко шоколад. Получава се рядка смес, която ще попие в блата и ще го направи по-свеж.След като изстине блата и го разполовите с конец или нож, изсипете този крем върху долния блат, така че да попие добре навсякъде и сложете горния блат. Върху него разстилате ягодовия крем, който се прави по следния начин:
Яйцата се разбиват и се смесват с разтопения шоколад и захарта. Залейте предварително нарязаните ягоди с получената смес и ги сложете в тавичка, за да се пекат около 20 минути на 200 градуса.
Полученият крем трябва да изстине, за да го разстелете върху тортата. Сложете я в хладилника за няколко часа, за да се сиропира добре и преди поднасяне я украсете по избор. Аз сложих кокосови стърготини и фъстъци, но това е въпрос на вкус и налични продукти.
Хубавото на тази торта е, че става лека, въпреки калоричността си, много сочна и ароматна заради ягодите.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ммм..ухае на шоколад и ягоди :)
ОтговорИзтриванеМного ароматно предложение!
Поздравления!
Благодаря!
ОтговорИзтриване