КИЕВСКИ ШНИЦЕЛ






Необходими продукти:
Пилешко филе без кожа
Мазнина за пържене
Магданоз или естрагон
1 лимон - ползва се както лимонов сок, така и лимонова кора
Масло, предварително размекнато
1 скилидка чесън, счукана
Смлян черен пипер
За панировката - яйца, брашно, галета

Рецептата е от Украйна.
Това, което отличава шницела по киевски от обикновеното пилешко вретено е, че е панирано и с плънка от масло и магданоз. Приготвя се много лесно и към традиционния вариант аз предлагам още две опции, които стават вкусни.
Първо начукайте и овкусете филетата по обичайния за вас начин.
Добре е да престоят в храдилник с подправките, включително и осолени на вкус. Плънката се прави от масло(количеството зависи от големината на пилешкото филе и броя на порциите), лимонов сок, лимонова кора, черен пипер, чесън, зелени подправки, щипка сол.
В традиционната рецепта се използва магданоз, но тъй като аз не го обичам, сложих естрагон- това е подправка, която добре подхожда на пилето.
Маслото с магданоз трябва да престои малко в хладилник, за да се втвърди преди да го поставите в пилешкото.
Около час-два преди поднасяне, сложете плънката в пилешкото,което завивате на две, след това го панирайте - първо в брашно, после в яйца, после в галета.
Изтупайте излишното от филето и го сложете в хладилника поне за половин час преди пържене.
Загрейте олиото в дълбок съд и изпържете пилешките гърди до златистокафяво - времето за пържене зависи от големината на парчетата. Не е добре котлонът да е на максимално висока степен, защото отвътре ще останат сурови.
Традиционната рецепта с магданоз опитах и с плънка от топено сирене. Стана много вкусно и без зелените подправки, които не са ми любими. Разбира се така няма да е киевски шницел, но защо всяка рецепта трябва да си има име :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар